Välbefinnande – Bakgrund

Skärmdump 2014-10-03 09.31.45Ordet välbefinnande betyder inte samma för alla men oftast pratar man om välbefinnandet i ett fysiskt, mentalt och socialt perspektiv.

Som skolsköterska ska jag arbeta förebyggande mot sjukdom, arbetsskador och att främja viljan till en utbildning. Den största utmaningen vi i skolan har, är att lära våra ungdomar att göra aktiva, medvetna, bra val under sin skoltid. Det har de nytta av även i yrkeslivet efter skolan. De lär för livet.

Mina hälsosamtal ger en bra diskussionsunderlag för vidare samtal och alla elever vet att min tystnadsplikt är stark. Det vi pratar om i mitt rum når ingen annanstans utan deras godkännande.

Att vi, lärare och övrig personal, kommunicerar med eleverna på deras språk är en förutsättning.

Än så länge har vi inte kunnat ringa in något speciellt område vi ska jobba kring. Det är så mycket vi behöver ha koll på innan jag drar igång, men här och nu startar processen som kommer att börja med en kartläggning av var vi befinner oss just nu inom dessa områden. Ett arbete som vi vet redan nu behöver prioriteras är arbetet mot rökning och för daglig fysisk aktivitet.

// Heléne Carlsson, processledare Välbefinnande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s