Brytdag Hälsa – sömn och kost

SmoothieVi i processteamet (jag, Karin Hallin Ahlström och Alenka Horvat) fick i uppdrag att under tidig höst genomföra en brytdag för samtliga elever på RGTU. Vi diskuterade och kom fram till att sömnen och kosten var de ämnen vi ansåg vara viktigast och vi ville ha med både teori och praktiska moment. Vi planerade att genomföra två föreläsningar om ca 30 min. Arbete skulle sedan ske i mentorsgrupperna. Att vi skulle börja dagen med gemensam frukost var en självklarhet samt senare på dagen även gemensam lunch.

Efter sommarlovet började vi med finslipningen av VÅR dag och vi bestämde att förmiddagen skulle handla om sömn och eftermiddagen skulle ha fokus på kost/mat/dryck. Vi gjorde i ordning uppgifter som eleverna skulle diskutera i grupp och de skulle även göra en egen test om de var morgon- eller kvällsmänniska. Vi önskade också att eleverna skulle får göra ett eget bra mellanmål.

Så här blev det: Här hittar du programmet i sin helhet>>
Vi började med frukost i skolans matsal redan kl 7:45, sedan hade vi program hela dagen fram till 16:00.  Utvärderingen visade att det var en lyckad dag. Att göra sitt egna mellanmål var speciellt uppskattat. Många Twitter-inlägg publicerades under dagen, se dem här>>.

Vi tycker att vi uppnådde det vi ville med vår dag och en reflektion var att vi fick många reaktioner på sockerinnehållet i olika drycker. Det var också många som kom med egna förslag på fruktkombinationer till Smoothisen.

Vi tror och hoppas också på att flera fick upp ögonen och fick tankeställare om hur viktig sömnen är för vårt välmående och att diskussionerna i grupperna sått frön inför framtiden och att vi kommer se effekter av dagen på lång sikt.

// Heléne Carlsson, processledare Välbefinnande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s