Trygg skola

Vad kan vi egentligen göra för att våra elever ska må bra och känna sig trygga i skolan? Jag pratade med en av våra elever som beskrev sin trygghet i skolan så här:

”Jag har tidigare haft svårt att lita på vuxna i grundskolan, men här på Tullängsgymnasiet känner jag att jag faktiskt mår bra och känner mig trygg. Det finns flera personer här som bryr sig och gör att jag mår bra, men det finns en speciell personal som gör att jag känner mig extra trygg.”

Jag blev såklart nyfiken på vad just denna personal gör för att eleven ska känna sig extra trygg och svaret är klockrent:

”Hon frågar mig alltid hur jag mår. Jag vet att jag kan söka upp henne i skolan om jag behöver snacka och hon har alltid tid med mig. Jag kan skicka ett sms till henne när jag vill. Och jag känner att hon verkligen bryr sig om mig – maximalt!”

Eleven sammanfattar exakt vad ett gott bemötande handlar om.

Jag har självklart berättat för min kollega vilken effekt hennes bemötande har, men hon sa bara ”Äh, det är inget märkvärdigt jag har gjort!”

Men det ÄR det! Det är just dessa småsaker i vardagen som ger de stora effekterna. Så nu kostar vi på oss ett extra leende, ställer en extra fråga om hur eleverna mår och visar att vi verkligen bryr oss – maximalt!

// Malin Samuelsson, processledare Trygghet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s