Rapport från nya processledare

RommeNytt år, ny termin, nya processledare och ny energi. Här kommer en sammanfattning av hur långt processen Välbefinnande kommit fram tills idag.

Vi inledde vårterminen med att upplysa och diskutera om tobakens negativa effekter. För åk 1 riktade vi in oss på mer ren faktaupplysning. För åk 2 blev det diskussioner om den psykiska effekten och grupptryck. Dessa lektioner hade Heléne Carlsson hand om.

Vi har funderingar, speciellt för åk 1, om att ändra tillfälle då vi tar upp tobak. Vi diskuterar om att tidigarelägga detta redan till mitten på höstterminen. Tanken bakom det är att ettorna har börjat ”landa” i skolan. De börjar få kompisar och en del kompisar kanske röker. För att bli mer accepterad i gruppen så testar de kanske också att röka. Genom att ta upp tobakens skadliga inverkan på kroppen tidigare lyckas vi förhoppningsvis få elever att avstå att testa.

Direkt efter tobakslektionerna började vårt arbete med Aktivitetsdagen. Tidigare år hette det Vinterdagen och ingick i idrottsämnet. Vår tanke då var att ha så många vinteraktiviteter som möjligt. Vintrarna har dock inte varit så goda de sista åren och det också är svårt för oss idrottslärare att hinna bedöma alla elever vid detta tillfälle. Därför har vi nu enbart riktat in oss på hälsofrämjande aktiviteter. I år har vi också erbjudit alla lärare att vara mer delaktiga i Aktivitetsdagen med både förslag på aktiviteter och i själva planerandet. Den största delen av ansvaret samt organisation av dagen tog dock vi hand om.

Vi hade två heldagsaktiviteter (Vandring/fiske och Utförsåkning i Romme). Flera aktiviteter var halvdagsaktiviteter: bl a curling, isspel, badminton/squash, simning, träning på Friskis & Svettis, långfärdsskridskor, spinning, innebandyturnering och dart. Se alla twitter-inlägg från dagen här>>

Utvärdering av dagen genomförs i skrivandets stund med hjälp av ett google-formulär. Både elever och personal ska bidra med sina kloka tankar kring bra delar och förbättringsområden. Detta för att vi ska kunna bli ännu bättre till 2017!

// Karin Hallin Ahlström och Alenka Horvat, Processledare Välbefinnande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s