Trygghetsdag

Bakgrund:

TrygghetI augusti 2016 berättade Sveriges radio att en rapport från polisen om sexuella trakasserier visar att skolan är den plats där ungdomar råkar mest illa ut. Detta är inte på något vis försvarbart. Varje elev ska känna sig trygg och inte riskera att bli sexuellt trakasserad eller på annat vis kränkt av någon annan på skolan. Sveriges radio intervjuade Skolverket angående polisens rapport och Skolverket är kritiska till hur skolorna förhåller sig till de sexuella trakasserierna. De säger att det är vanligast att skolor reagerar först när det redan skett kränkningar eller trakasserier och att skolorna ligger efter med det förebyggande arbetet.

Vi på RGTU arbetar intensivt med främjande och förebyggande arbete för att undvika att elever far illa hos oss. Detta ska genomsyra verksamheten dagligen, men ett annat sätt som vi också arbetar på är gemensamma dagar där både elever och personal deltar. Varje läsår har RGTU en sådan dag då vi bryter det vanliga schemat och fokuserar på ett speciellt tema. Tidigare teman för dessa dagar har varit ”Bemötande” samt ”Välbefinnande & hälsa – sömn och kost”. Detta år var det dags för ”Trygghet”. Vi hade valt två olika fokus denna dag, det första vi ville sätta ljuset på var sexuella trakasserier. Detta är ett ständigt aktuellt ämne att diskutera och det känns dessutom angeläget efter polisens rapport om sexuella övergrepp i skolan. Det känns extra bra att vi gör detta utifrån ett främjande perspektiv, det har alltså inte hänt någon specifik kränkning som gör att vi valt just detta fokus på vår trygghetsdag. Dagens andra fokus var heder. Många ungdomar, både tjejer och killar, lever i hederskulturer. Vi ville genom detta öka elevernas kunskap om heder men även få elever att fundera kring mänskliga rättigheter och skyldigheter.

Dagens program:

Joakim LamotteVi började dagen med en härlig frukostbuffé som stod framdukad åt oss i skolans matsal. Därefter var det dags att lyssna på föreläsaren Joakim Lamotte som pratade om sexuella trakasserier. Det tog inte många sekunder för Joakim att trollbinda hela publiken. Han berättade om olika anekdoter från sin uppväxt. Återkommande i hans berättelser var dåliga förebilder med taskig kvinnosyn och en vuxenvärld som svek genom sin tystnad. Det var endast ett par personer som stått upp för jämställdhet under hans uppväxt. Joakim uppmuntrade oss att vara de som faktiskt vågar göra skillnad och säga ifrån om vi ser någon bli kränkt.

Lunchen åt vi i skolmatsalen och det var härligt att se personalen och eleverna sitta tillsammans och umgås och diskutera förmiddagens föreläsning.

Beston KalefaEfter lunch var det dags för nästa föreläsare, Beston Kalefa. Redan när han kom gåendes i korridoren bland de förväntansfulla eleverna märktes glädjen bland dem och eleverna jublade och applåderade bara av att han gick upp på scenen. ”Vad applåderar ni åt?” frågade Beston ”Ni vet ju inte ens om jag är bra!” Även Beston fångade elevernas uppmärksamhet. Han fick oss att fundera över vad som är viktigast i livet, vem som styr våra liv, för vems skull vi gör olika saker och uppmanade oss att verkligen leva ut våra liv och inte begränsa oss. Med sig hade han även en ung man som berättade hur det är att leva under heder och inte uppfylla föräldrarnas önskan på hur han bör vara. Efter Bestons föreläsning rungade applåderna ännu högre än de han först möttes av.

Vill du läsa mer om innehållet i föreläsningarna…Klicka här>>

Joakim och Beston tog emot elever på scenen efter sina föreläsningar och båda förekommer nu på groupies och foton i väldigt många elevers mobiler. Elever berättade, frågade och gav feedback till dem och båda tog sig tid att möta varje enskild elev som önskade.

Efter båda föreläsningarna följde diskussioner i mentorsgrupperna. Lärare och annan skolpersonal har återkopplat till mig att det har varit fantastiska diskussioner i grupperna. Trygg Ung har dessutom visat sin alldeles nya film om, av och med sig själva. Nu hoppas vi att fler elever väljer att gå med i Trygg Ung. Det kan aldrig bli för många som aktivt tar ställning för att alla elever ska känna sig välkomna, sedda och trygga i skolan.

Utvärdering av dagen:

När vi utvärderat dagen så kan vi konstatera att föreläsningarna var mycket uppskattade. I bilden illustreras vad eleverna tyckte om de båda föreläsningarna:

Cirkeldiagram utvärdering

Avslutningsvis kommer här ett axplock av citat från utvärderingen:

Joakims föreläsning:

”De flesta föreläsningar brukar va skit och tråkiga men han gjorde det intressant med spännande historier som fick fram ett budskap”

”Han kunde ha pratat mer om hur mansnormen skadar alla människor”

”Det var så personligt, så man kunde verkligen sätta sig in i vad han berättade.”

”Jag blev väldigt berörd”

Bestons föreläsning:

”Jag älskade hela upplägget och hur varje mening var något intressant att lyssna på så man tappade aldrig intresset”

”Han var fan bäst och hans humör gjorde att jag blev nyfiken… förstådde vad hans budskap var”

”Han pratade väldigt fort och tolken hängde inte riktigt med.”

”Jag tycker det var bra för det var jätteintressant att lyssna på föreläsningen. Det fanns humor också.”

// Malin Samuelsson, processledare Trygghet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s